So psom

S nami

Top
rajčiny_jogurt_orechy
5/5 - (1 vote)

Obľúbená časť dovolenky – spoznávanie nových chutí a vôní.

Zelenina a mliečne výrobky ako základ

Zdravá strava je tá pravá. My ako rodičia sme sa potešili veľkému výberu zeleniny na rôzne spôsoby.

Šťavnaté paradajky v šalátoch, ako príloha k mäsu, či v polievke. Z mliečnych produktov prevládajú syry a jogurty, ktoré majú svoj pôvod práve v Bulharsku.

Tip: O rajčinách a jogurtoch si prečítajte článok: Čo je Bulharské?

jogurt

,,Jogurty domáci kupovali len vo veľkých baleniach.”

vianocka_ruzový_dzem

,,Sladkosti sú extra sladké.”

Reštaurácie v Bulharsku

  • Ceny: V Sofii a pri pobreží Čierneho mora zaplatíte za večeru približne rovnako ako na Slovensku. Inak sa môžete na nižšie sumy. Napríklad v Kardzali sme platili za večeru (štyri osoby) iba 13 eur.
  • Jazyk: V turistických centrách sa dohovoríte po anglicky, mimo nich skôr v slovenčine. Určite nájdete spoločnú reč. My sme si objednávali aj pomocou fotiek jedál na google maps alebo na okolitých stoloch.
  • Ponuka: Uvidíte cestou americké rýchle občerstvenia, pizzérie a hlavne aj tradičné reštauácie s bohatou ponukou. V Sofii na hlavnom bulváre sú výborné rýchle občerstvenia s typickým jedlom.

Pred dobrým obedom si spoločne zaželajte prijáten apetit!

Tip: Čašník sa na vás priateľsky usmeje, ak použijete niektoré frázy z nášho článku: Bulharský jazyk pre turistov.

kaskaval

,,Kaškaval - žltý vyprážaný syr bol v každej reštaurácii. Niekedy obalený v strúhanke.”

Bulharské raňajky

Ráno, po prebudení, vás čakajú zakúska, čiže raňajky.

Vyskúšali sme:

  1. V horách – typické raňajky pre turistov kdekoľvek na svete – chlieb s maslom a šunkou.
  2. V menšom meste (Kărdžali) – raňajky s možnosťou výberu (vajíčkové variácie).
  3. Pri mori – švédske stoly s možnosťou ochutnať typické jedlá.
  4. Na dedine (Kraevo) – volské oko (pŭrzheno yaĭtse) v typickej bulharskej reštaurácii.
  5. V hlavnom meste (v Sofii) – švédske stoly bez ponuky typického bulharského jedla.

Chcete spoznať skutočnú krajinu bez turistického pozlátka? Prečítajte si náš návod v článku: Pomalé cestovanie.

ranajky_hory_male_mesto

,,Na spodnom obrázku v rohu je výborné zeleninové lečo.”

svedske_stoly_dedina_ranajky

,,Na vrchnom obrázku je banica - bulharský slaný koláč plnený syrom.”

Ochutnávame ľahké špeciality

Cyriliku nevieme čítať, preto nás potešil jedálny lístok v latinke, preložený do angličtiny.

Polievka – чорба

  1. Najobľúbenejšia je bob čorba (боб чорба), fazuľová polievka.
  2. Osviežujúcejšia je polievka tarator – na studeno z riedkeho jogurtu a uhoriek s vôňou kôpru. Objednali sme si iba jednu porciu a každému stačila mala ochutnávka.
  3. Držková polievka – škembe (шкембе чорба) – korenistejšia ako tá naša.

 

Chuťovky

Dopriali sme si hranolky parženi kartofki.Vždy boli čerstvé, zo zemiakov a posypané bielym syrom.

Odporúčame si objednať prlenku – chlebovú placku. Väčšinou ponúkali rôzne variácie:

  • so soľou a rascou,
  • s cesnakom
  • so syrom (mňam).

V meste Kazanlăk sa čašníčka vrátila, že sme si zabudli objednať prlenku a akú chceme. Na každom stole bol drevený kruh s chrumkavou plackou …

Na titulnej fotke je výborná rajčina plnená smotanovým syrom a orechmi. Deťom nechutila, nám veľmi.

Čuški bjurek, teda grilovanú papriku plnenú bielym syrom, si objednajte pokojne ako hlavné jedlo.

Určite vyskúšajte šopský šalát – objav Šopov z oblasti Šopluk (pri hraniciach so Srbskom).

Zaujímavosť: Národným jedlom sa stal až v 50.-tých rokoch 20. storočia. Vybrali ho pri Varne zo šiestich ponúkaných.

O konkrétnych reštauráciách píšeme v článku: Okruh po Bulharsku.

salat_sopsky

,,Šopský šalát - vidíte farby bulharskej zástavy?”

tarator_hranolky_placka_zelenina

,,Veľa zeleniny ako základ každého jedla.”

Mäsité jedlá

Obľúbené sú zapekané mäsité jedlá, napr. mussaka – mäso, zelenina a syr. Grilované mäso, kebabče, voňalo po množstve byliniek.

kebabcet_zapekane_rebra

,,Kebabče a zapekané rebrá.”

bravcove_usi_zapekan_zelenina_s_masom

,,Vpravo hore sú opečené bravčové uši.”

Bulharské sladkosti

Potešili nás hlavne palacinky. Deti si môžu aj samy objednať: ,,Imate palačinki (палачинки)?“ Slovo pancake čašníci nepoznali.

Zmrzlina je sladoléd a v Sofii bola drahšia ako na Slovensku (asi 1,5 eura). V reštauráciách často ponúkajú baklavu, sladký zákusok.

palacinka

,Typická palacinka je s džemom, medom a orechmi.”

Prajeme dobrú chuť celej rodine!

Informácie o krajine ruží a jogurtov nájdete na stránke: Bulharsko.

uverejniť komentár