Obľúbená časť dovolenky – spoznávanie nových chutí a vôní.
Zelenina a mliečne výrobky ako základ
Zdravá strava je tá pravá. My ako rodičia sme sa potešili veľkému výberu zeleniny na rôzne spôsoby.
Šťavnaté paradajky v šalátoch, ako príloha k mäsu, či v polievke. Z mliečnych produktov prevládajú syry a jogurty, ktoré majú svoj pôvod práve v Bulharsku.
Tip: O rajčinách a jogurtoch si prečítajte článok: Čo je Bulharské?
,,Jogurty domáci kupovali len vo veľkých baleniach.”
,,Sladkosti sú extra sladké.”
Reštaurácie v Bulharsku
- Ceny: V Sofii a pri pobreží Čierneho mora zaplatíte za večeru približne rovnako ako na Slovensku. Inak sa môžete na nižšie sumy. Napríklad v Kardzali sme platili za večeru (štyri osoby) iba 13 eur.
- Jazyk: V turistických centrách sa dohovoríte po anglicky, mimo nich skôr v slovenčine. Určite nájdete spoločnú reč. My sme si objednávali aj pomocou fotiek jedál na google maps alebo na okolitých stoloch.
- Ponuka: Uvidíte cestou americké rýchle občerstvenia, pizzérie a hlavne aj tradičné reštauácie s bohatou ponukou. V Sofii na hlavnom bulváre sú výborné rýchle občerstvenia s typickým jedlom.
Pred dobrým obedom si spoločne zaželajte prijáten apetit!
Tip: Čašník sa na vás priateľsky usmeje, ak použijete niektoré frázy z nášho článku: Bulharský jazyk pre turistov.
,,Kaškaval - žltý vyprážaný syr bol v každej reštaurácii. Niekedy obalený v strúhanke.”
Bulharské raňajky
Ráno, po prebudení, vás čakajú zakúska, čiže raňajky.
Vyskúšali sme:
- V horách – typické raňajky pre turistov kdekoľvek na svete – chlieb s maslom a šunkou.
- V menšom meste (Kărdžali) – raňajky s možnosťou výberu (vajíčkové variácie).
- Pri mori – švédske stoly s možnosťou ochutnať typické jedlá.
- Na dedine (Kraevo) – volské oko (pŭrzheno yaĭtse) v typickej bulharskej reštaurácii.
- V hlavnom meste (v Sofii) – švédske stoly bez ponuky typického bulharského jedla.
Chcete spoznať skutočnú krajinu bez turistického pozlátka? Prečítajte si náš návod v článku: Pomalé cestovanie.
,,Na spodnom obrázku v rohu je výborné zeleninové lečo.”
,,Na vrchnom obrázku je banica - bulharský slaný koláč plnený syrom.”
Ochutnávame ľahké špeciality
Cyriliku nevieme čítať, preto nás potešil jedálny lístok v latinke, preložený do angličtiny.
Polievka – чорба
- Najobľúbenejšia je bob čorba (боб чорба), fazuľová polievka.
- Osviežujúcejšia je polievka tarator – na studeno z riedkeho jogurtu a uhoriek s vôňou kôpru. Objednali sme si iba jednu porciu a každému stačila mala ochutnávka.
- Držková polievka – škembe (шкембе чорба) – korenistejšia ako tá naša.
Chuťovky
Dopriali sme si hranolky parženi kartofki.Vždy boli čerstvé, zo zemiakov a posypané bielym syrom.
Odporúčame si objednať prlenku – chlebovú placku. Väčšinou ponúkali rôzne variácie:
- so soľou a rascou,
- s cesnakom
- so syrom (mňam).
V meste Kazanlăk sa čašníčka vrátila, že sme si zabudli objednať prlenku a akú chceme. Na každom stole bol drevený kruh s chrumkavou plackou …
Na titulnej fotke je výborná rajčina plnená smotanovým syrom a orechmi. Deťom nechutila, nám veľmi.
Čuški bjurek, teda grilovanú papriku plnenú bielym syrom, si objednajte pokojne ako hlavné jedlo.
Určite vyskúšajte šopský šalát – objav Šopov z oblasti Šopluk (pri hraniciach so Srbskom).
Zaujímavosť: Národným jedlom sa stal až v 50.-tých rokoch 20. storočia. Vybrali ho pri Varne zo šiestich ponúkaných.
O konkrétnych reštauráciách píšeme v článku: Okruh po Bulharsku.
,,Šopský šalát - vidíte farby bulharskej zástavy?”
,,Veľa zeleniny ako základ každého jedla.”
Mäsité jedlá
Obľúbené sú zapekané mäsité jedlá, napr. mussaka – mäso, zelenina a syr. Grilované mäso, kebabče, voňalo po množstve byliniek.
,,Kebabče a zapekané rebrá.”
,,Vpravo hore sú opečené bravčové uši.”
Bulharské sladkosti
Potešili nás hlavne palacinky. Deti si môžu aj samy objednať: ,,Imate palačinki (палачинки)?“ Slovo pancake čašníci nepoznali.
Zmrzlina je sladoléd a v Sofii bola drahšia ako na Slovensku (asi 1,5 eura). V reštauráciách často ponúkajú baklavu, sladký zákusok.
Pingback: Typické ubytovanie v Bulharsku – sdetmibezcestovky.sk
Pingback: Bulharský jazyk pre turistov – sdetmibezcestovky.sk
Pingback: Pomalé cestovanie – sdetmibezcestovky.sk