Prichystajte chuťové poháriky a spoločne nájdeme vaše obľúbené sicílske jedlo.
Ako nájsť dobré jedlo?
Sicília žije turizmom a je pripravená nás očariť svojou kuchyňou.
Za celý pobyt sme nenatrafili na zlú reštauráciu alebo streetfood.
Držali sme sa pár zásad:
- Kde je veľa ľudí, tam dobre varia. Keď je plno, počkáme.
- Recenzie. Sledujte napríklad na googlemaps, ešte lepšie vám poradia domáci.
- Zďaleka obchádzajte známe fastfoody, premeškáte možnosť degustácie jedinečných jedál.
Sme na Sicílii, tak sicílske jedlá.
Krok za krokom ako naplánovať dovolenku: Chceme ísť na Sicíliu.
,,Granitu alebo zmrzlinu?”
,,Sicílske koreniny na trhu.”
Typické jedlá
- Cipollina – slaný koláč so syrom a rajčinovým pretlakom.
- Sfincione – alebo sicílska pizza. Je chlebovejšia, cesto je hrubšie ako pri koláči.
- Panelle e Crocchette – vysmážaná cícerová placka a zemiakova kaša v žemli. Chutila nášmu synovi (obrázok na konci článku).
- Crocché – zemiakové krokety.
- Arancine – smažená ryžová guľa s plnkou. Najviac nás očarila práve najtypickejšia ragú plnka. Ochutnali sme aj verziu s pistáciami, ktoré sú typické pre Sicíliu.
- Finnochio con sarde – sardinky s feniklom.
- Cestovinové šaláty, napr. s Linguine – hrubšie špagety.
- Caponata – zeleninový šalát.
- Polpette di Cavallo – koňské guľky na spôsob fašírky. Nám odporučili reštauráciu Achille v Katánii (Via Plebiscito, 734).
- Milza – mäsový sendvič.
Najviac nás očarilo arancine.
,,Príprava arancine.”
,,Arancine na sladko a na slano.”
Výborné jedlo sme ochutnali v Katánii. V článku nájdete odporúčané reštaurácie: Katánia s deťmi.
Sicílske sladkosti
- Gelato – zmrzlina.
- Granita – šľahaný ľad v ôznych príchutiach. Chutil nám viac ako zmrzlina. Najlepšia je s citrónom, ale chutili nám aj iné príchute. Prvýkrát sme ochutnali v Neapole a potešilo nás, že ju aj tu predávajú na každom rohu.
- Cannoli – sladké plnené trubičky. Deťom veľmi nechutili.
- Cassata – sladký koláč (Cassatella di Sant´Agata v Katánii).
- Rutta di Martonata – ovocie v marcipáne.
Ochutnajte: Na trhoch môžete kúpiť čerstvú zeleninu a ovocie. Nám zachutili plody opuncie, ktoré akurát v septembri dozrieval. Najprv sme kúpili, potom sme nachádzali rásť kdekoľvek.
Je zážitkom vidieť ako sa pripravujú arancini a cannoli priamo pred vašimi očami.
Tip: V malom mestečku pri Etne sme ochutnali typické sladkosti. Viac v článku: Belpasso – noc pred Etnou.
,,Príprava cannoli.”
,,Zmrzlina chutí aj v noci.”
Rybie trhy
Hlavne zážitok pre nos. Všetci sme si museli zvyknúť na špecifický zápach. Navštívili sme rybie trhy v Katánii a v Syrakúzach.
Ak máte dispozícii kuchynku, môžete si pripraviť tuniaka, ostrieža, sépiu, sardinky a oveľa viac.
My sme ochutnali priamo na trhu ustrice s citrónom. Deti museli vypiť veľa vody, aby sa spamätali.
Tip: Do Katánie sme prišli lietadlom. Viac v článku: Letisko Catania.
,,Rybí trh v Katánii.”
,,S ustricami podávali víno a vodu.”
Reštaurácia vs. jedlo na ulici
Reštaurácia
V reštauráciách sme sa cítili pohodlne a vítane. Samotní Sicílčania si radi ,,vychutnávajú“ spoločný čas pri jedle. Očakávajte vyššie ceny a ponuku s tradičnými jedlami. Iba v jednej reštaurácii v Katánii nám nevedeli dať menu preložené do angličtiny.
Street food je veľmi obľúbený medzi turistami:
- Hlavne rýchlo a počas jedenia obdivujete mesto.
- Lacno. Ceny bývajú nižšie ako v reštauráciách.
- Chutno. Perfektné jedlá a bohatý výber.
- Tradične. Ponúkajú typické sicílske jedlá.
,,Špeciality na tanieri.”
,,Ochutnávka konského mäsa v Katánii.”
Sicílska kuchyňa si nás získala.
S deťmi plánujeme uvariť arancini aj u nás doma.
Ďakujeme za prečítanie
Všetky články o ostrove nájdete na stránke: Okruh po Sicílii.
Pingback: Katánia s deťmi – sdetmibezcestovky.sk
Pingback: Za krstným otcom – Savoca – sdetmibezcestovky.sk
Pingback: Kam v Taormine? – sdetmibezcestovky.sk