Top
Surströmming
3.6/5 - (7 votes)

Konzervy na dovolenkách jedávame často, ale táto vyžadovala špeciálnu prípravu. Deti odvážne prijali výzvu ochutnať najsmradľavejšie jedlo na svete.

 Fakty o surströmmingu

Názov: V preklade znamená ,,fermentovaný (kysnutý) sleď„.

Ryba: Baltský druh malého sleďa zvaný strömming vylovený v apríli až v máji.

História: Pôvodne vikingské jedlo staré päť tisíc rokov. Jeho znovuzrodenie nastalo počas tridsaťročnej vojny ako dôsledok nedostatku soli (a jej vysokej ceny) na konzerváciu rýb špeciálnou metódou kvasenia.

Charakteristika: Ide o rybu v rozklade.

Smrad: Ako je veľký? Asi ako prístav mŕtvych rýb alebo skazených vajec, syru.

Značky: Vieme o týchto – Oskars, Röda Ulven, Borkbo-suringen, Prima a Kallax.

Zaujímavosť: Nie je možné si ju priviesť v lietadle pre riziko výbuchu.

Cena: Od 8 eur.

Príloha: Tunnbröd (sladký chlieb), surová cibuľa, kyslá smotana, prípadne zemiaky.

Národná pochúťka, ktorú si možno zamilujete …

Máte odvahu?

Tip: V Nórsku ponúkajú podobnú pochúťku – rakefisk, kvaseného pstruha s jemnejšou vôňou.

konzerva_obchod

,,Nenápadný obchodík s rybami v Štokholme.”

Ako prebieha kvasenie?

Slede po vylovení nechajú rybári na slnku, presunú ich do skladov, kde ich fermentujú kyselinou mliečnou. Následne konzervujú s minimom soli. Po kúpe konzervy sa odporúča ju držať v chlade, nám po 12 hodinách v aute začala ,,rásť“.

Pri kvasení vzniká kyselina propionová, maslová, octová, ako aj sírovodík.

Prečítajte si stránku: Švédsko.

Konzervu sme kúpili v hlavnom meste počas našej prechádzky, prečítajte si článok: Štokholm s deťmi.

Vo Švédsku sa nám nepodarilo kúpiť otvárač na konzervy.

Až v Nórsku pred odletom sme potešili chuťové poháriky a receptory čuchu.

Naša skúsenosť

  • Miesto kúpy: V Štokholme – Gamla Stans Fisk.
  • Cena: Okolo 10 eur.
  • Miesto ochutnávania: Sandefjord (parkovisko pri čerpacej stanici).
  • Deti: Slede im môžete pred vyskúšaním umyť vo vode alebo ochutiť kečupom.

Otvorenie

Po otvorení nastal výbuch konzervy s extrémnym smradom. Odporúčame ju otvárať vonku, mimo dosahu iných ľudí.

Prvé sústo je najhoršie, akoby sme čakali, že chuť bude horšia ako zápach. Mladšieho syna sme naháňali po parkovisku, aby aspoň trochu ochutnal. Nakoniec bol rád, že vyskúšal niečo nové, aj keď ho napínalo na vracanie.

 

Sumárum

Radi sme degustovali typické švédske jedlo, ale do jedálnička ho nezaradíme. Určite si konzervu nekupujte ako večeru, my sme zjedli iba zopár kúskov a boleli nás bruchá. A smrad na rukách sme cítili aj deň po konzumácii.

Ďalšie typické švédske jedlá nájdete v článku: Čo je švédske?

Otvárajte v blízkosti vody na umývanie rúk, prípadne použite vlhčené obrúsky.

Švédsko so všetkým, čo k nemu patrí.

Dobrú chuť

uverejniť komentár